vier-duurzame-maatregelen-die-je-nu-al-kunt-nemen

Duurzaamheid. We zijn er inmiddels allemaal wel van doordrongen dat het een belangrijk onderwerp is dat hoog op ieders agenda moet staan. Iedereen wil op een of andere manier bijdragen aan een goede gezondheid, veiligheid en een beter milieu. Toch gebeurt dit nog steeds mondjesmaat. Wat kun je als opdrachtgever nu al doen?

Duurzaamheid brengt extra kosten met zich mee

Sinds 1992, het jaar waarin het Klimaatverdrag door honderden landen werd ondertekend, is duurzaamheid constant onder de aandacht. We zijn er allemaal van doordrongen dat er werk aan de winkel is, willen onze kinderen en kleinkinderen ook van een schone wereld kunnen genieten. Maar we weten ook dat dit vaak extra kosten met zich meebrengt. We zijn bereid die te dragen, maar tot op zekere hoogte. Om daadwerkelijk te verduurzamen moeten vastgoedeigenaren nog steeds door de overheid worden gemotiveerd met subsidies of belastingmaatregelen. Toch zijn er vier dingen die je als opdrachtgever nu al kunt doen.

1. Regionale opdrachtnemers benaderen

Kies voor regionale opdrachtnemers. Zo reduceer je transportkosten en spaar je het milieu. Of kies voor een team dat werkt volgens de Bewuste Bouwers Gedragscode. Zo weet je zeker dat er wordt gewerkt met oog voor de omgeving, het milieu en de veiligheid.

2. Reduceer faalkosten

Het reduceren van faalkosten levert veel winst op voor mens en milieu. Er zijn een aantal manieren waarop je dat kunt bewerkstelligen.
• Zorg voor een duidelijk complex-/objectbeleid voor de lange termijn.
• Selecteer materiedeskundige marktpartijen die slimme plannen kunnen ontwikkelen en uitvoeren.
• Zorg dat procescontroles op het juiste moment worden uitgevoerd, zodat tijdig kan worden bijgestuurd.

3. Kies voor duurzame producten

Kies voor verf en aanverwante bouwmaterialen die minder belastend zijn voor mens en milieu. Vaak kan dat ook zonder of met heel geringe invloed op de prijs.

4. Na-isoleren, tochtweren en oude installaties vervangen in oudere woningen

In bestaande, oudere woningen kun je kiezen om muren, dak en/of vloer te isoleren of de aanwezige isolatie te verbeteren. Ook kan het enkelglas of gewoon dubbelglas vervangen worden door HR++ glas of triple glas. Als ook de kozijnen aan vervanging toe zijn, kun je kiezen voor isolerende kozijnen met triple glas. Breng tochtvoorzieningen aan of vervang ze. Tenslotte kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om een warmtepomp of een zonneboiler te installeren.

Win-win

Natuurlijk wil je duurzaam werken omdat het goed is voor het milieu. Soms doe je het ook gewoon omdat het verplicht is. Maar je kunt het natuurlijk ook zien als een manier voor de bewoner of huurder om geld te besparen en het wooncomfort te verhogen. Win-win-situatie voor iedereen toch?

Michiel von Balluseck, Verf Advies Centrum

Tot slot

In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar je als eigenaar en/of beheerder van vastgoed tegenaan loopt. Wat is jouw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord.