Waarom is een asbestinventarisatie noodzakelijk?

Het is wettelijk verplicht! Sinds 1994 heeft de overheid bepaald dat er geen asbest meer gebruikt mag worden in nieuwe gebouwen. Maar alle complexen die voor die tijd zijn gebouwd (en bij voorkeur ook uit 1994 en 1995) moeten gecheckt worden, omdat asbestvezels grote gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als iemand ze inademt. Bijvoorbeeld tijdens onderhoudswerkzaamheden. Daarom is het van belang om te weten of er asbest in een gebouw zit, waar het zit en of het problemen oplevert bij de schilderbeurt.
 

Maar over asbest deden schilders toch nooit zo moeilijk?

De laatste jaren eisen schildersbedrijven steeds vaker een asbestinventarisatie, omdat zij aansprakelijk zijn als een van hun werknemers later gezondheidsproblemen krijgt. Er zijn inmiddels diverse schilders ziek geworden. In het verleden namen veel bedrijven het niet zo nauw met deze wettelijke regel, maar dat is dus de laatste tijd veranderd.
 

Hoe regelt u zo’n asbestinventarisatie?

Het handigste is om bij het aanvragen van een offerte bij een onderhoudsbedrijf ook meteen te vragen om een asbestinventarisatie. Het onderhoudsbedrijf schakelt daarvoor specialisten in.
 

Wie voert de asbestanalyse uit?

Asbestinventarisaties zijn alleen geldig als ze worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Dat heeft voor u als VVE ook meteen twee voordelen: op de eerste plaats weet u zeker dat het goed gebeurt en op de tweede plaats kan een schildersbedrijf niet sjoemelen bij het maken van de offerte door asbestproblemen groter te maken dan ze zijn.
 

Wat staat er in het asbestrapport?

In het rapport wordt vermeld waar het asbest is gevonden, wat de risico’s zijn en wat eraan gedaan moet worden. Soms levert het namelijk geen probleem op en kan het gewoon blijven zitten.
 

Wat kost zo’n asbestinventarisatie?

Het is moeilijk om een bedrag te noemen. Het hangt sterk af van het soort en de grootte van het gebouw, het bouwjaar en welke inventarisatie er nodig is. Type A inventarisatie wil zeggen dat er alleen een visuele check plaatsvindt (dus er wordt alleen naar gekeken). Type B inventarisatie betekent dat de inventarisatie ook diepgravender is. Destructief heet dat. In dat geval wordt er bijvoorbeeld ook wat los getrokken of een monster genomen om te kijken of er sprake is van asbest.
 

Handig om te weten

* Een asbestinventarisatie is maximaal 3 jaar geldig.
* Veel informatie vindt u ook op rijksoverheid.nl en verwijderasbest.nu
 
Volgende keer: welke asbestproblemen leveren problemen op voor schilderwerk en wat gebeurt er als er asbest wordt gevonden?
 
Michiel von Balluseck
 
Verf Advies Centrum
 
Tot slot
In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar u als beheerder of bestuurder van een VVE tegenaan loopt. Wat is uw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en de kans is groot dat we hier antwoord op uw onderhoudsvraag geven.