Moet u zich als Vereniging van Eigenaren zorgen maken als de schilders toch aan het werk gaan terwijl het regent? Jazeker! Waarom? En hoe kunt u dat voorkomen? Onze verfdeskundige geeft antwoorden waarmee u een hoop problemen voor kunt zijn.

Mogen schilders verven als het regent?

Nee, dat is niet verstandig!

Waarom niet?

Schilderen bij regen of in een vochtige omgeving kan deze problemen veroorzaken:
* de verflaag raakt meteen al bij het opbrengen beschadigd
* de verf hecht niet goed
* de verf verliest zijn glans en gaat er mat uitzien
* de duurzaamheid vermindert en er is sneller een nieuwe onderhoudsbeurt nodig

Goed om te weten:

Houtrot wordt meestal niet door schilderen in de regen veroorzaakt.

Wanneer mag er wel geschilderd worden?

Ideaal is droog weer en 15 tot 20 graden. Als er gevels met veel glas of platte daken zijn, dan moeten schilders de temperatuur extra in de gaten houden. Die mag in de buurt van het te schilderen object namelijk niet hoger zijn dan 40 graden. Ook niet lager dan 5 graden trouwens. Door reflectie kan de temperatuur weleens flink stijgen. De vochtigheidsgraad is eveneens een belangrijke factor: die moet beneden de 85 procent blijven.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat de schilders goed werk leveren?

De meeste schilders houden zelf het weer en de kwaliteit van hun werk in de gaten, maar om er zeker van te zijn dat de regen geen roet in het eten gooit, geven we 3 handige tips:
1. zet als voorwaarde in het bestek dat de schilder alleen mag schilderen bij geschikt weer (zie hierboven) of spreek af dat hij anders beschermingsmaatregelen treft (zoals een doek tegen de steiger of een regenkap).
2. eis een registratie van de luchtvochtigheidsgraad en temperatuur.
3. spreek af dat het schilderwerk bij regen alsnog de volgende dag even gecheckt wordt.


Advies: hou iedereen op de hoogte

Om klachten van uw medebewoners voor te zijn, kunt u het beste ook uw medebewoners op tijd informeren over wat u hebt afgesproken, zeker als u toestaat dat het schildersbedrijf doeken ophangt of als de planning uitloopt vanwege het weer.

En als de schilders toch bij regen aan de gang gaan?

Weet u zeker dat ze wel echt aan het schilderen zijn? Voorbereidingswerk, zoals schoonmaken of schuren, kan bij regen prima. Maar zijn ze met de kwast in de weer dan kunt u hen daar als VVE-bestuur op aanspreken. Soms denken schilders dat een balkon of luifel voldoende beschutting geeft. Of ze schilderen een voordeur die naar binnen open gaat als het regent. Het probleem is echter dat de luchtvochtigheid meestal dan nog altijd te hoog is.

Tip:

Heeft u een toezichthouder of projectbegeleider ingeschakeld dan kunt u hem er attent op maken dat er bij regen geschilderd wordt. Dan hoeft u niet zelf met de schilders in discussie te gaan.

Dus!

Het belangrijkste is om de problemen voor te zijn door goede afspraken met het schildersbedrijf te maken en zelf ook het weer in de gaten te houden.

Volgende keer: waarom een asbestinventarisatie tegenwoordig noodzakelijk is...

Elwin Buikema

Verf Advies Centrum

Tot slot
In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar u als beheerder of bestuurder van een VVE tegenaan loopt. Wat is uw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en de kans is groot dat we hier antwoord op uw onderhoudsvraag geven.