Verfroller

Duurzame verf: waarom is dat nodig?
 
Vroeger werd verf altijd gemaakt van planten, maar sinds de negentiende eeuw is het maken van verf voornamelijk een chemisch proces. En voor dat chemische proces zijn grondstoffen als olie of ijzerhoudende aarde nodig. Uiteindelijk raken deze grondstoffen op. Bovendien zijn verfresten erg vervuilend. Het is daarnaast de bedoeling dat we in Nederland sowieso ons afval zeer sterk reduceren. Daarom is er een tegenbeweging op gang gekomen en wordt er hard gewerkt aan duurzame verf. Er zijn twee trends: verf uit planten (bio-based paint) en verfresten recyclen.
 
Welke gewassen zijn te gebruiken voor plantaardige verf?
  • Suikerbieten: bietenpulpcellulose is geschikt als verfstabilisator.
  • Vlas: de zaden kun je uitpersen om lijnzaadolie te maken.
  • Mais en aardappels: handig als bindmiddel.
Hoe gaat het met de productie van plantaardige verf?
 
De markt voor plantaardige verf staat nog in de kinderschoenen, maar het heeft wel de aandacht van de verfindustrie. Vooralsnog is er bijvoorbeeld één verffabriek die in Nederland gewassen laat telen voor de productie van plantaardige verf. Sommige schildersbedrijven profileren zich als duurzaam en gebruiken deze verf. Als VVE kunt u dergelijke schildersbedrijven uiteraard benaderen voor informatie of een offerte.
 
Kritische kanttekening
 
Plantaardige verf gaat misschien nog niet zo lang mee als chemische verf, heb ik gemerkt. Maar daar wordt hard aan gewerkt. Bovendien mag het telen van gewassen voor de verfindustrie uiteraard niet ten koste gaan van de voedselproductie.
 
Verfresten recyclen: hoe werkt dat?
 
Verf van hout afschrapen en recyclen heeft niet zo veel zin. Dat levert te weinig verf op. Maar verf uit half aangebroken potten hergebruiken is wel een bruikbaar idee. Hiermee is inderdaad inmiddels een fabriek druk bezig.
 
Tip voor VVE’s die duurzame verf overwegen
 
Als u op zoek gaat naar een bedrijf dat duurzame verf gebruikt, laat u zich dan goed informeren en vraag door. Heeft het schildersbedrijf wel eerder geschilderd met duurzame verf? Wat waren de ervaringen? Vraag een referentie op.
 
Volgende keer: Is de duurste verf altijd de beste?
 
In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar u als beheerder of bestuurder van een VVE tegenaan loopt. Wat is uw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en de kans is groot dat we hier antwoord op uw onderhoudsvraag geven.
 
Hans Koster (Verfadviescentrum)